Milena Nikolova’s Weblog


Материята около нас и неорганичните вещества като за първокласници
ноември 15, 2007, 6:48 pm
Filed under: За първокласниците

Светът е изграден от много (ама страшно малки) частички (между другото наричат се атоми). Те са най-различни видове – повече от 100 и се различават по много от качествата си, а по други – си приличат и според това един умен човек (Менделеев) ги е подредил в таблица, ама това е съвсем друга история.

Та … едно от важните качества на тези частички (атомите), е способността им да се свързват помежду си. При това те са много специални – с претенции, защото всяка частичка има точно определен брой ръчики и трябва да се хване с други частици така, че всичките и ръце да са заети.

Например Кислородът има 2 ръчички. Възможно е две частички Кислород да се хванат здраво една за друга с двете си ръце всяка – така се получава по-голяма частица наречена молекула. Много такива кислородни молекули са част от въздуха около нас.
Друга частица – Въглеродът пък има 4 ръце и може да се хване с двете от тях за един Кислород и с другите две – за друг Кислород. Така се получава по-голямата и сложна частица наречена въглеродев двуокис (пак е молекула). Известно количество от тези молекули също се намират във въздуха около нас. А най-много молекули във въздуха са тези на частицата Азот.

Кислородът е една от частиците, които най-лесно си намират партньори за свързване и обичат да се свързват с най-различни други частици: например един Кислород може да се свърже с две частици Водород, които имат само по една ръка – така и двете кислородни ръце са заети, а и ръцете на всеки от Водородите също участва във връзка. Получава се най-известната в Света молекула – тази на водата (от един атом Кислород и два атома Водород).

Описваните до тук молекули са сравнително прости, срещат се навсякъде около нас и се наричат неорганични.


Вашият коментар so far
Вашият коментар



Вашият коментар